Ορατότητα και Πράσινη Εικόνα: Προστιθέμενες Αξίες για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Σήμερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ένα πολύ ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Βιώνουν μια σειρά από προκλήσεις και ταυτόχρονα έχουν πολλές ευκαιρίες. Μεταξύ των πιο κρίσιμων στρατηγικών για την επιτυχία αυτών των δύο επιχειρήσεων είναι η προβολή και η πράσινη εικόνα που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική προστιθέμενη αξία. Αυτό προσφέρει τη δυνατότητα στις ΜΜΕ όχι μόνο να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους πελάτες τους, αλλά καταφέρνουν να τους διατηρήσουν βιώσιμους και αξιόπιστους με την πάροδο του χρόνου. Το άρθρο διερευνά τη σημασία της ορατότητας και της πράσινης εικόνας για τις ΜΜΕ ως συμβολή στην επιχειρηματική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα.

Βελτίωση της ορατότητας: Οι μικρές επιχειρήσεις θεωρούν ότι η ορατότητα έχει μεγάλη σημασία για την άμεση έκθεση στους πελάτες. Δεδομένου ότι η νέα εποχή της ορατότητας είναι η ψηφιακή εποχή, η απόκτηση της πολυπόθητης ορατότητας γίνεται μέσω των διαδικτυακών μέσων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης (SEO). Πώς μπορούν λοιπόν οι μικρές επιχειρήσεις να αυξήσουν την ορατότητα;

Concept of renewable energy with light bulb

Διαδικτυακή παρουσία: Μια ισχυρή διαδικτυακή παρουσία είναι ζωτικής σημασίας. Διασφαλίζοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαθέτουν ιστότοπους βελτιστοποιημένους για κινητά τηλέφωνα, που φέρουν φιλικό προς το χρήστη σχεδιασμό για εύκολη πρόσβαση στο περιεχόμενο σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, αυτό θα περιλαμβάνει τη δημιουργία περιεχομένου, την ανάρτηση ιστολογίου και ορισμένα διαδραστικά χαρακτηριστικά όπως chatbots που μπορούν να αυξήσουν την εμπειρία του χρήστη.

Δέσμευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Αυτός είναι ένας άλλος σημαντικός λόγος. Οι ΜΜΕ μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το Facebook, το Instagram, το Twitter και το LinkedIn για να παραμείνουν συνδεδεμένες με τη βάση του κοινού τους, να σχετίζονται με τις τελευταίες ενημερώσεις και να έχουν ουσιαστικές κοινωνικές συζητήσεις. Η τακτική ανάρτηση και η ανάληψη των ερωτημάτων των πελατών εν κινήσει μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας κοινότητας οπαδών.

Οι στρατηγικές SEO των ΜΜΕ είναι αρκετά αποτελεσματικές για να διασφαλίσουν ότι οι τοποθετήσεις στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης φαίνονται ελκυστικές για την αγορά-στόχο τους. Αυτό θα σήμαινε τη χρήση λέξεων-κλειδιών σχετικών με την επιχείρησή τους, περιεχομένου που είναι ενημερωτικό και ενδιαφέρον, και περαιτέρω λήψη backlinks από άλλους έγκυρους ιστότοπους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες κατατάξεις στην αναζήτηση, οδηγώντας σε μεγαλύτερη οργανική επισκεψιμότητα και καλύτερη προβολή.

Συμπράξεις και συνεργασίες: Οι στρατηγικές συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις και φορείς επιρροής μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την ορατότητα. Αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ανοίγει τους δρόμους για την προσέγγιση ευρύτερων μαζών, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στη ΜΜΕ να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί την αξιοπιστία και την πελατειακή βάση που μπορεί να έχει ήδη ο συνεργάτης.

Η ανάληψη πράσινης εικόνας Το πράσινο δεν είναι μια απλή μόδα- αποτελεί επίσης στοιχείο στρατηγικής για τις εταιρείες που επιθυμούν να ευθυγραμμιστούν με τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους καταναλωτές. Το να γίνει κάποιος πράσινος πρέπει να σημαίνει ότι ο οργανισμός υιοθετεί βιώσιμες πρακτικές- μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το οικοδόμημα της διαφοροποίησης για τις ΜΜΕ. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο οι ΜΜΕ μπορούν να καλλιεργήσουν μια πράσινη εικόνα:

Βιώσιμες πρακτικές: Οι βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές είναι μια άλλη σημαντική δράση που μπορεί να αναληφθεί. Πρόκειται περισσότερο για τη χρήση λιγότερων αποβλήτων, την ανακύκλωση και τη χρήση είτε φιλικών προς το περιβάλλον υλικών είτε υλικών που έχουν κατασκευαστεί με βέλτιστο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης. Πέρα από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, οι πρακτικές αυτές απευθύνονται και στους καταναλωτές με οικολογικό πνεύμα.

Προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον: Ένας άλλος τρόπος που θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει κατά την οικοδόμηση μιας πράσινης εικόνας είναι η προσφορά φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων ή υπηρεσιών. Υπάρχουν προϊόντα όπου οι ΜΜΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν βιώσιμα υλικά, να μειώνουν τη συσκευασία και να διασφαλίζουν είτε τη βιοδιασπασιμότητα είτε την ανακυκλωσιμότητα του προϊόντος.

Εταιρική κοινωνική ευθύνη: Αγκαλιάστε ή υποστηρίξτε την εταιρική κοινωνική ευθύνη μέσω θεμάτων που άπτονται της περιβαλλοντικής πτυχής- αυτό θα κάνει τις ΜΜΕ να φαίνονται πράσινες. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΜΜΕ μπορούν να συμμετάσχουν ή να υποστηρίξουν τις ακόλουθες περιβαλλοντικές δραστηριότητες: εκστρατεία δενδροφύτευσης, εκστρατεία καθαρισμού και εκστρατεία ενημέρωσης.

Επικοινωνία και διαφάνεια: Η επιχείρηση θα πρέπει να είναι σαφής και διαφανής σχετικά με τις βιώσιμες πρακτικές και τα επιτεύγματα. Σε αυτό το σημείο οι ΜΜΕ θα πρέπει να επικοινωνούν τις πράσινες προσπάθειές τους, από τους ιστότοπους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι το υλικό μάρκετινγκ. Φυσικά, οι πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους περιβαλλοντικούς οργανισμούς αυξάνουν την αξιοπιστία των επιχειρηματικών προσπαθειών.

Οφέλη από την προβολή και την πράσινη εικόνα

Τόσο τα οφέλη της αυξημένης προβολής όσο και της πράσινης εικόνας λειτουργούν σε συνεργασία μεταξύ τους. Βοηθούν μια ΜΜΕ να προσελκύσει τους περισσότερους πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της νέας κατηγορίας πελατών – των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πελατών. Εξασφαλίζουν επίσης την αφοσίωση στο εμπορικό σήμα και τη διατήρηση των πελατών, καθώς ο καθένας θέλει να συνδέεται με ανθρώπους ή οργανισμούς που μοιράζονται την ίδια σελίδα με αυτόν.

Περαιτέρω, η καλή προβολή και η πράσινη εικόνα ενθαρρύνουν την από στόμα σε στόμα και τη δωρεάν δημοσιότητα στα μέσα ενημέρωσης, προωθώντας τη φήμη και την αξιοπιστία μιας εταιρείας. Όλα αυτά, μακροπρόθεσμα, οδηγούν σε ανάπτυξη και κερδοφορία. Ως εκ τούτου, χωρίς αμφιβολία, η ορατότητα και η πράσινη εικόνα αποτελούν πλεονεκτήματα στη σημερινή αγορά για τις ΜΜΕ. Πράγματι, η ορατότητα και η περιβαλλοντική εικόνα είναι προστιθέμενες αξίες που θα πρέπει να επιτρέπουν στις ΜΜΕ να ανταγωνίζονται σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η στρατηγική βελτίωση της διαδικτυακής ορατότητας, σε συνδυασμό με τη δέσμευση στις βιώσιμες προσπάθειές της, θα επιτρέψει στις ΜΜΕ να δεσμεύσουν και να διατηρήσουν τους πελάτες τους, δημιουργώντας έτσι επιτυχία στις άλλες σημαντικές πτυχές της επιχείρησής τους μακροπρόθεσμα.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Ορατότητα και την Πράσινη Εικόνα, μπορείτε να επισκεφθείτε το e-Handbook μας και να μάθετε περισσότερους τρόπους για να ενισχύσετε την επιχείρησή σας.

Βιβλιογραφία: 

Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του/των συγγραφέα/ων και δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις και τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε ο EACEA μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι γι’ αυτές. 2022-1-NL01-KA220-VET-000087087

Follow Us:

Copyright © 2023 Green Element. All Rights Reserved

Powered by Innovation Hive